Sunday, December 22, 2013

ၿပိဳင္တူတြန္းလွ်င္ ေရြ႕ႏိုင္ပါသည္






၁။ 

တစ္ေန႔ သူ ပညာဆည္းပူးေနထိုင္ရာ သီရိလကၤာႏိုင္ငံမွာ သူ႔လိုပဲ ေခတၱလာေရာက္ေနထိုင္သည့္ ကိုရီးယားမွ ဒကာမတစ္ေယာက္ က သူႏွင့္ သူ႔သူငယ္ခ်င္းကို Galle Face Hotel သို႔ ဆြမ္းစားပင့္ဖိတ္သည္။ ပင္လယ္ကို ေစာက္သ႑ာန္မ်က္ႏွာမူထားသည့္ Galle Face Hotel ကို 1864 ခုႏွစ္ကတည္းက တည္ေထာင္ခဲ့တာျဖစ္ၿပီး ခမ္းနားႀကီးက်ယ္သည့္အျပင္ ၾကယ္ငါးပြင့္အဆင့္ရွိသည့္ ဟိုတယ္ႀကီးျဖစ္ သည္ဟုလည္း သိရသည္။  ၾကယ္ငါးပြင့္ အဆင့္ရိွ မရိွ ဘယ္လိုေပတံႏွင့္တိုင္းသလဲဆိုသည္ကိုေတာ့ သူလည္း အေသအခ်ာမသိပါ။ ဒကာမကို ေမးၾကည့္ေတာ့ သူလည္း အတိအက်မသိဟုဆို သည္။ ေန႔ခင္းဆြမ္းစားခ်ိန္မေရာက္ေသးတာမို႔ သူႏွင့္ သူ႔သူငယ္ခ်င္းကို ဒကာမက ပင္လယ္ကမ္းစပ္ မွာ ေလညွင္းခံကာ ေစာင့္ေနေပးဖို႔ ေလွ်ာက္ထားသည္။ ဒကာမကေတာ့ သူ တို႔နဲ႔ မလွမ္းမကမ္းမွာထိုင္ရင္း ပင္လယ္ႀကီးကို ေငးၾကည့္ေနသည္။ ေလမ်ားတျဖဴးျဖဴးတိုက္ခက္ေနတာမို႔ ပင္လယ္ကမ္းစပ္ ထိုင္ခံုေပၚမွာ ထိုင္လိုက္တာနဲ႔ စိတ္မ်ားလန္းဆန္းလာသည္။ 

ကမ္းစပ္ကို တ၀ုန္း၀ုန္းရိုက္ခတ္ေနသည့္ ပင္လယ္လိွဳင္းလံုးႀကီးမ်ားကိုၾကည့္ရင္း မဟာသမုဒၵရာႀကီး ကမ္းစပ္ကေန အတြင္းသို႔ အစဥ္အတိုင္း တျဖည္းျဖည္းနက္ရွိဳင္းသြားသလို ျမတ္ဗုဒၶ၏ သာသနာေတာ္ျမတ္ႀကီးလည္း သရဏဂံုသံုးပါး၊ ငါးပါးသီလမွစ၍ အရဟတၱမဂ္တိုင္ေအာင္ အစဥ္အတိုင္း နက္ရိွဳင္းသြားပံုတို႔ကို ႏိွဳင္းယွဥ္ေဟာျပထားသည့္ အႏုပုဗၺသိကၡာသာသနာအေၾကာင္း၊ သူ ကိုရင္ငယ္ဘ၀က ေနထိုင္ခဲ့ရာ အႏုပုဗၺသိကၡာေက်ာင္းေဆာင္အေၾကာင္းမ်ား ေျပာျဖစ္ၾကသည္။ 

၂။  

ေန႔လည္ ၁၁ နာရီထိုးေတာ့ ဆြမ္းစားၾကသည္။ တကယ္ေတာ့ ရဟန္းေတာ္မ်ားျဖစ္လို႔ ဟိုတယ္ေတြမွာ ကိုယ္တိုင္မွာၿပီး စားေသာက္ သည့္အေလ့သိပ္မရိွတာမို႔ ဘယ္လိုမ်ိဳးအစားအေသာက္ေတြကို မွာစားရမယ္ဆိုတာ မသိပါဘူး။ ထို႔ေၾကာင့္ ဒကာမကိုပင္ မွာခိုင္းရ သည္။  သို႔ႏွင့္ ဒကာမ မွာေပးသည့္ သိုးသားသုပ္၊ ပုဇြန္ဟင္းခ်ိဳ၊ အသားႏွပ္စတဲ့ ယခင္က အကြ်မ္းတ၀င္မျဖစ္ခဲ့ဖူးသည့္ အစားအ စာမ်ားကိုသာ ဘုဥ္းေပးလိုက္ရသည္။ သူ စားေသာက္လို႔မၿပီးခင္မွာပဲ သူငယ္ခ်င္းကေစာေစာစီးစီး စားလို႔ၿပီးသြားသည္။ သူငယ္ ခ်င္းက စားလို႔ၿပီးသြားေပမယ့္ သူ႔ ပန္းကန္းထဲမွာ ၾကက္သြန္အဖတ္ ခုေလာက္ႏွင့္ အျခားဆြမ္းဟင္းေလးမ်ား နည္နည္း က်န္ေန သည္။

အဲဒါကို သူ သတိထားမိသလို ဒကာမကလည္း သတိထားမိသည္။ ေနာက္ေတာ့ ဒကာမက သူငယ္ခ်င္းကို ထိုဆြမ္းက်န္ေလး မ်ားကို ကုန္ေအာင္ဘုဥ္းေပးဖို႔ တုိက္တြန္းသည္။ ဒကာမက အဲဒီနည္းနည္းေလးက်န္ေနသည့္ ဟင္းေလးေတြအတြက္လည္း ပိုက္ဆံေပးရမွာျဖစ္တဲ့အေၾကာင္း၊ ဒါေၾကာင့္ ကုန္ေအာင္ဘုဥ္းေပးသင့္ေၾကာင္း၊ ကိုးရီးယားမွာဆိုရင္ ကိုယ့္ပန္းကန္းထဲ ထည့္ထား တဲ့ ထမင္း ဟင္းကို ငယ္ငယ္ေလးကတည္းက ကုန္ေအာင္စားဖို႔ အက်င့္လုပ္ထားေၾကာင္းစသျဖင့္ သူတို႔ဓေလ့ႏွင့္ ႏႈိင္းယွဥ္၍ အစားအေသာက္ ကုန္ေအာင္စားသင့္ပံုကို ဆက္ၿပီးရွင္းျပသည္။ 


သူကေတာ့ ေလာကီလူသားတို႔ ႀကီးပြားခ်မ္းသာေရးအတြက္ လိုက္နာက်င့္သံုးမွဳႏွင့္ပတ္သက္သည့္ အာရကၡသမၸဒါတရား ကို ျမတ္ဗုဒၶက လြန္ခဲ့ေသာ ႏွစ္ေပါင္း (၂၅၀၀) ေက်ာ္ ကတည္းကပင္ ေဟာခဲ့ေၾကာင္း ျမန္မာႏုိင္ငံမွာလည္း လြန္ခဲ့ေသာႏွစ္ေပါင္း (၁၀၀၀) ေက်ာ္ကပင္ အာရကၡသမၸဒါတရားကို ရွင္အရဟံ မေထရ္ျမတ္က ပုဂံေနျပည္ေတာ္မွစကာ တႏိုင္ငံလံုးကို ေဟာခဲ့ေၾကာင္း၊ ထိုအခ်ိန္ကျမန္မာမ်ားဟာ အာရကၡသမၸဒါတရားကို လိုက္နာက်င့္သံုးခဲ့ၾက သည္ဟုေျပာႏုိင္ေၾကာင္း၊ အာရကၡသမၸဒါတရားကို လိုက္နာ က်င့္သံုးခဲ့သည့္အခ်ိန္မွာ ျမန္မာႏုိင္ငံဟာ ႏိုင္ငံတကာက ေမာ္ၾကည့္ခံခဲ့ရသည့္ေရႊေရာင္အတိက္မ်ားရိွခဲ့ဖူးေၾကာင္း၊ သို႔ေသာ္ ယေန႔ေခတ္ျမန္မာ အမ်ားစုကေတာ့ အာရကၡသမၸဒါတရားကို လိုက္နာက်င့္သံုးရေကာင္းမွန္း မသိၾကေတာ့ေၾကာင္း၊ အနည္းစုသာ လိုက္နာက်င့္သံုးၾကသည္ဟုဆိုႏုိင္ေၾကာင္း၊ ေလာကီႀကီးပြားေရးႏွင့္ပတ္သက္သည့္ အာရကၡသမၸဒါတရားကို အနည္း စုသာလိုက္နာက်င့္သံုးေနရံုေလးႏွင့္ အလုပ္မျဖစ္ေၾကာင္း၊ သူတို႔ သာမေဏေဘာင္၀င္စ ကိုရင္ငယ္ေလးဘ၀ကေန ယေန႔အခ်ိန္ အထိ သင္အံေလ့က်က္ က်င့္သံုးခဲ့ရတဲ့ “သကၠစၥံ ပိ႑ပါတံ ဘုဥၹိႆာမီတိ သိကၡာကရဏီယာ ဆြမ္းကို ရိုေသစြာစားရမည္” ဆိုတဲ့ သိကၡာပုဒ္အေၾကာင္း၊ မႏၱေလးၿမိဳ႕ မစိုးရိမ္တိုက္သစ္ မဟာနာယကဆရာေတာ္ ဦးရာဇဓမၼာဘိ၀ံသ ကဲ့သို႔ တိုင္းျပည္ႏွင့္လူမ်ိဳးအေပၚ လြန္စြာ ေစတနာထားၾကသည့္ ဆရာေတာ္အခ်ိဳ႕ဟာ မိမိသပိတ္ထဲ ကဆြမ္းကို ကုန္ေအာင္စားၾကဖို႔၊ ဆြမ္းတစ္ေစ့ရဲ႕တန္ဖိုးကို နားလည္ဖို႔၊ စားၾကြင္းစားက်န္မ်ားမက်န္ေစဖို႔ ယေန႔အခ်ိန္အထိ တုိက္တြန္းေလ့ရိွ ေၾကာင္း၊ ျမန္မာႏိုင္ငံသားအနည္းစုသာ စားၾကြင္းစားက်န္ကဲ့သို႔ေသာ အေလအလြင့္ကိစၥကို အေလးထားၾကေၾကာင္းနဲ႔ “ၿပိဳင္တူတြန္းလွ်င္ ေရြ႕ႏိုင္ပါသည္…” ဆိုေသာ သူငယ္တန္းဖတ္စာ အေၾကာင္းတို႔ကို ျပန္ေျပာျပျဖစ္သည္။ 

၃။   
                                                                                                     
ထို႔ေနာက္ ဒကာမ ဆက္ေျပာသည့္ ကိုရီးယားအလုပ္ရွင္ေတြ အလုပ္သမားေရြးခ်ယ္ပံုအေၾကာင္းၾကား ရေတာ့ အံ့ၾသမိသည္။ ကိုရီးယားေတြ တိုးတက္တာ ဒါေၾကာင့္ကိုးဟု ေကာက္ခ်က္ခ်ျဖစ္သည္။ ဒကာမ၏ ေျပာျပခ်က္အရ ကိုးရီးယားလုပ္ငန္းရွင္မ်ား အလုပ္သမားေရြးခ်ယ္လွ်င္ အဆင့္သံုးဆင့္ျဖင့္ ေရြးခ်ယ္ၾကသည္။ ပထမအဆင့္အေနျဖင့္ ေလွ်ာက္လႊာတင္သည့္ အ တိုင္း ေလွ်ာက္လႊာတင္သူ၏ ပညာအရည္အခ်င္း၊ ေနရပ္လိပ္စာ စသည္ ဟုတ္/မဟုတ္ မွန္/မမွန္ စစ္ေဆးျခင္း ျဖစ္သည္။ ထိုအဆင့္ေအာင္ျမင္လွ်င္ ဒုတိယအဆင့္ျဖစ္သည့္ အင္တာဗ်ဴးျခင္း ျဖစ္သည္။ အင္တာဗ်ဴးေမးခြန္းအားလံုးေျဖႏုိင္လွ်င္ ပံုမွန္ အားျဖင့္ စာေမးပဲြေအာင္ၿပီး အလုပ္ရၿပီဟု ေျပာႏိုင္သည္။ သို႔ေသာ္ အလုပ္ရွင္မ်ားအတြက္ေတာ့ ေနာက္ထပ္ စမ္းသပ္ရန္ အဆင့္တဆင့္က်န္ေသးသည္ဟု သတ္မွတ္ထားသည္ဟု ဆိုသည္။ ထိုအဆင့္ကို တရား၀င္သတ္မွတ္ျပဌာန္းထားျခင္းမဟုတ္ဘဲ အင္တာဗ်ဴးေအာင္ျမင္ၿပီးသူမ်ားကိုလည္း ထိုအဆင့္ရိွမွန္းမသိေအာင္ လ်ိဳ႕၀ွက္ထားသည္ဟု ဆိုသည္။ 

သို႔ေသာ္ ထုိ႔အဆင့္မွာ ရိုးရိုးကေလးသာ ျဖစ္သည္။ ေနာက္ဆံုးက်န္ေသာအဆင့္ကို စမ္းသပ္ရန္အတြက္ အလုပ္ရွင္သည္ အင္တာ ဗ်ဴးေအာင္ျမင္ၿပီးသူမ်ားကို ဘူေဖးစားေသာက္ဆိုင္ တစ္ဆိုင္ဆိုင္သို႔ေခၚသြားၿပီး ေန႔လည္စာေကြ်းျခင္းပင္ ျဖစ္သည္။ စားေသာက္ ဆိုင္တြင္ မိမိႏွစ္သက္ရာကို စိတ္ႀကိဳက္မွာယူစားေသာက္ေစသည္။ ဘူးေဖးစားေသာက္ဆိုင္ဆိုသည္မွာ မိမိစားခ်င္သည့္အစား အေသာက္မ်ားကို ကိုယ္တိုင္ယူကာ စားေသာက္ရျခင္းျဖစ္သည္။ ဆိုလိုသည္မွာ မိမိပန္းကန္ထဲယူထားၿပီးသမွ် အစားအစာမ်ား စားသည္ျဖစ္ေစ၊ မစားသည္ျဖစ္ေစ၊ ကုန္သည္ျဖစ္ေစ မကုန္သည္ျဖစ္ေစ က်သင့္ေငြ ရွင္းေပးရမည္သာ ျဖစ္သည္။ အလုပ္ရွင္ လည္း အင္တာဗ်ဴးေအာင္ျမင္ၿပီးသြားသူမ်ားႏွင့္ အတူတကြထိုင္ကာ စိတ္ႀကိဳက္မွာယူကာ စားေသာက္သည္။ ထိုသို႔ အတူတကြ စားေသာက္ရင္း အင္တာဗ်ဴးေအာင္ျမင္သူမ်ား သူတို႔ကိုယ္တိုင္ယူထားသည့္ အစားအေသာက္မ်ား ကုန္ေအာင္စား/မစား အလုပ္ရွင္ က မသိမသာ အကဲခတ္ေနသည္ဟုဆိုသည္။ အကယ္၍ ပန္းကန္ထဲမွာ အစားအစာမ်ား က်န္ေနပါက ထိုသူ႔ကို အလုပ္မခန္႔ေတာ့ ဟု သိရသည္။ 

အေၾကာင္းျပခ်က္ကေတာ့ရွင္းသည္။ မိမိႏွစ္သက္လို႔ မိမိကိုယ္တိုင္ စိတ္ႀကိဳက္မွာယူစားေသာက္သည့္ အစားအေသာက္တိုင္းသည္ ပိုက္ဆံႏွင့္ေပး၀ယ္ရေသာ အရာမ်ားသာျဖစ္သည္။ ထိုသို႔ ပိုက္ဆံႏွင့္ေပး၀ယ္ရေသာ အရာမ်ားကို တန္ဖိုးထားရမည္ျဖစ္သည္။ မိမိႀကိဳက္ႏွစ္သက္၍ ပိုက္ဆံႏွင့္ေပး၀ယ္ကာ စားရေသာ အစားအစာမ်ားကို တန္ဖိုးမထားေသာသူမ်ားသည္ ကုမၸဏီတြင္ အလုပ္ခန္႔ ထားပါက ကိုယ္ပိုင္မဟုတ္သည့္ အေသးအဖဲြပစၥည္းမ်ားကိုလည္း တန္ဖိုးထားမည္ မဟုတ္ဟု ယူဆေသာေၾကာင့္ ျဖစ္သည္ဟု ကိုးရီးယားဒကာမက ေျပာျပသည္။ သူငယ္ခ်င္းကေတာ့ သူသာဆိုရင္ ကိုးရီးယားမွာ အလုပ္ရမွာ မဟုတ္ဘူး ဟု ေနာက္ေျပာင္ ေျပာေနေသးသည္။ 

၄။ 

ထုိသို႔ ဒကာမက ကိုးရီးယားအလုပ္ရွင္မ်ား အလုပ္သမားေရြးခ်ယ္ပံုအေၾကာင္းေျပာျပေတာ့ သူေနထုိင္ရာ၊ သီရိလကၤာႏိုင္ငံရွိ ဆင္ဟာလလူမ်ိဳးမ်ား၏ ဆြမ္းကပ္ပဲြကို သတိရျဖစ္သြားသည္။ ဆင္ဟာလလူမ်ိဳးမ်ား ဆြမ္းကပ္လွ်င္ ျမန္မာႏုိင္ငံကဲ့သို႔ စားပြဲ၀ိုင္းမွာ ဆြမ္းထမင္းဟင္းမ်ားအျပည့္အစံုထည့္၍့ ကပ္ျခင္းမ်ိဳး မဟုတ္ဘဲ ဘူးေဖးစားေသာက္ဆိုင္စနစ္ႏွင့္ ခပ္ဆင္ဆင္ပင္ျဖစ္သည္။ ပထမ တန္းစီထိုင္ေနၾကေသာ ဘုန္းေတာ္ႀကီးမ်ားကို လက္ေဆးပန္းကန္ႏွင့္ ဆြမ္းပန္းကန္မ်ား ကပ္ထားသည္။ ဘုန္းေတာ္ႀကီးမ်ား လက္ေဆးၿပီးလွ်င္ ဆြမ္းပန္းကန္ထဲ ဆြမ္းမ်ားလိုက္ထည့္သည္။ မ်ားေသာအားျဖင့္ သီရိလကၤာႏိုင္ငံတြင္ ဆြမ္းသံုးမ်ိဳးကပ္ေလ့ရိွ သည္။ ထိုသံုးမ်ိဳးမွာ ဆြမ္းေၾကာ္၊ ဆြမ္းအျဖဴႏွင့္ သီရိလကၤာႏုိင္ငံထြက္ လံုးတီးဆန္မ်ားကို ခ်က္ထားသည့္ ဆြမ္းအနီတို႔ျဖစ္သည္။  

မိမိႏွစ္သက္သည့္ဆြမ္းကို လက္ခံၿပီး မႏွစ္သက္သည့္ဆြမ္းမ်ား လာထည့္ပါက လက္ကာျပလိုက္ရံုသာျဖစ္သည္။ ဘုန္းေတာ္ႀကီး မ်ားက လက္ကာျပလိုက္လွ်င္ အလွဴရွင္ဒကာ ဒကာမမ်ားက ေနာက္တစ္ပါးသို႔ ေက်ာ္သြားေလ့ရိွသည္။ ဆြမ္းဟင္းမ်ားကပ္ေသာ အခါတြင္လည္း ဆြမ္းကပ္သလိုပင္ျဖစ္သည္။ ဆြမ္းဟင္းအမယ္မ်ားမွာ ဆယ္မ်ိဳးခန္႔ရိွသည္ဟု ခန္႔မွန္းရသည္။ ဆြမ္းဟင္းအမ်ားစုမွာ သီရိလကၤာႏုိင္ငံ၏ ရိုးရာဓေလ့အတိုင္း အုန္းသီးႏွင့္ ခ်က္ထားသည့္ ဟင္းမ်ားသာ ျဖစ္သည္။ ထိုဟင္းအမယ္မ်ား တစ္မ်ိဳးၿပီး တစ္မ်ိဳး လာေရာက္ ထည့္ေပးသည္။ ဘုန္းေတာ္ႀကီးမ်ားက မိမိႏွစ္သက္ေသာဟင္းမ်ားကို လက္ခံၿပီး မႏွစ္သက္ေသာ ဟင္းမ်ားကို လက္ကာျပလိုက္ရံုသာျဖစ္သည္။ 

ထိုစနစ္ကို သူ အေတာ္သေဘာက်သည္။ အဘယ္ေၾကာင့္ဆိုေသာ္ မိမိစားခ်င္သမွ်ကို မိမိဘာသာခ်င့္ခ်ိန္ကာ စားေသာက္ႏိုင္ေသာေၾကာင့္ျဖစ္သည္။ ဆိုလိုသည္မွာ မိမိပန္းကန္ထဲတြင္ မိမိစားေသာက္၍ ကုန္ႏိုင္သေလာက္သာ လက္ခံ၍ရ သည္။ မိမိစား၍ မကုန္ႏိုင္ေလာက္လွ်င္ အားနာစရာမလို လက္ကာျပလိုက္ရံုသာျဖစ္သည္။ ထိုသို႔လက္ကာျပလိုက္ သည္ႏွင့္ ဒကာ ဒကာမမ်ားကလည္း ဆက္လက္ၿပီး မထည့္ေတာ့ေပ။ သို႔အတြက္ေၾကာင့္ စားၾကြင္းစားက်န္မ်ား မရွိႏိုင္ေတာ့ေပ။ စားၾကြင္းစား က်န္ဆိုသည္မွာ ေယဘုယ်အားျဖင့္ စြန္႔ပစ္ဖို႔ သို႔မဟုတ္ ေခြးေကြ်းဖို႔မွတပါး အျခားေနရာမ်ားတြင္ အသံုးမ၀င္ေပ။ ပိုလွ်ံထမင္းဟင္း မ်ား စြန္႔ပစ္ျခင္းကို သာမာန္စဥ္းစားၾကည့္မည္ဆိုလွ်င္ မေလးနက္လွေသာ္လည္း အေလးအနက္စဥ္းစားၾကည့္မည္ ဆိုပါက ထိုကဲ့ သို႔  စြန္႔ပစ္ရျခင္းသည္ ႏုိင္ငံ၏လုပ္အားမ်ားကို အလဟႆျဖဳန္းတီးျခင္းဟုပင္ဆိုႏိုင္သည္။  

၅။ 

ျမတ္ဗုဒၶ၏ တပည့္သားမ်ားျဖစ္ေသာ မိမိတို႔ ဘုန္းေတာ္ႀကီးမ်ားသည္ မိမိတို႔ပန္းကန္ထဲတြင္ စားၾကြင္းစားက်န္မ်ား မက်န္ေအာင္ ဂရုစိုက္သင့္သည္ဟု သူေတာ့ ယူဆသည္။ သူ ပညာရင္ႏို႔ေသာက္စို႔ခဲ့ရာစာသင္တိုက္မွ ပဓာနနာယကဆရာေတာ္သည္ မိမိသပိတ္ ထဲက ဆြမ္းကို ကုန္ေအာင္စားဖို႔ရန္ႏွင့္ ဆြမ္းလံုးမ်ား စားပဲြေပၚတြင္ မက်ေစရန္ အၿမဲတမ္း သတိေပးေတာ္မူသည္။ သူ မိခင္စာသင္ တိုက္မွထြက္ခြါခဲြသည့္တိုင္ မိမိစားမည့္ပန္းကန္ထဲတြင္ စားၾကြင္းစားက်န္မ်ား မက်န္ေအာင္ ဂရုစိုက္ျဖစ္သည္။ ျမန္မာႏုိင္ငံမွာ ဆြမ္းစားသြားျဖစ္သည့္အခါတိုင္းလည္း ဆြမ္း ဆြမ္းဟင္းမ်ား အဆက္မပ်က္လာထည့္ေပးေနသည့္ ဒကာ  ဒကာမမ်ားကို လိုတာ ထက္ပိုထည့္လာလွ်င္ အားမနာတမ္းျငင္းပယ္ျဖစ္သည္။ 

ျမတ္ဗုဒၶကိုယ္တိုင္လည္း ဆန္တစ္ေစ့၏တန္ဖိုးကို သူ၏တပည့္သားသံဃာမ်ား အေလးထားရန္အတြက္ ဧကေမကံ သိတၳံ ကမၼ သေတန နိဌာယတိ ဆန္တစ္ေစ့ရဖို႔ရန္အတြက္ အမွဳကိစၥမ်ားစြာအလုပ္လုပ္ရသည္”ဟု စူဠ၀ါပါဠိေတာ္ (၀ိ၊၄၊၂၇၃) တြင္ မိန္႔ေတာ္မူ ခဲ့ျခင္း ျဖစ္သည္။ ထို႔ေၾကာင့္ ဒကာ ဒကာမမ်ား အမွဳကိစၥမ်ားစြာ ဆင္းရဲပင္ပန္းစြာ အလုပ္လုပ္မွ ရလာႏုိင္သည့္ဆြမ္းမ်ားကို ဘုန္းေတာ္ႀကီးမ်ားက ပို၍ပင္ အေလးထားသင့္သည္ဟု သူ ကေတာ့ လက္ခံသည္။ သို႔ေသာ္ သူ သတိထားမိသေလာက္ ဘုန္းေတာ္ႀကီးအမ်ားစုသည္ စားၾကြင္းစားက်န္ကိစၥကို အေလးမထားၾကဟု ထင္သည္။ ျမန္မာႏိုင္ငံ ဆြမ္းစားၾကြေသာအခါမ်ား တြင္လည္း ဘုန္းေတာ္ႀကီးမ်ား၏ ပန္းကန္ထဲတြင္ စားၾကြင္းစားက်န္မ်ား အၿမဲတမ္းလိုလိုေတြ႔ရသည္။  သီရိလကၤာႏုိင္ငံတြင္ ပို၍ ပင္ ေတြ႔ရသည္။

၆။

ကထိန္ရာသီအစတြင္ သီရိလကၤာေက်ာင္းတစ္ေက်ာင္းက ကထိန္ပင့္သည့္အတြက္ သူ တို႔ ျမန္မာရဟန္းေတာ္ ၁၂ ပါး ကထိန္သြား ၾကသည္။ ထိုေန႔က သူႏွင့္အတူ ျမန္မာရဟန္းေတာ္တစ္ပါး အတူတူထိုင္ရသည္။ သူတို႔ေဘးတြင္ သီရိလကၤာရဟန္းေတာ္မ်ား ထိုင္ၾကသည္။ ဆြမ္းကပ္ခ်ိန္ေရာက္သည့္ အခါ သီရိလကၤာႏုိင္ငံထံုးစံအတိုင္းပင္ ဆြမ္းမ်ားႏွင့္ ဆြမ္းဟင္းမ်ားကို ဒကာ ဒကာမ်ားက စီတန္းကာ လိုက္ထည့္ေပးၾကသည္။ သူ က ကုန္ႏုိင္သေလာက္သာလက္ခံၿပီး အျခားဆြမ္း ဆြမ္းဟင္းမ်ားလာထည့္ တိုင္း လက္ကာျပကာ ျငင္းလိုက္သည္။ 

သူ႔ အနီးတြင္ထိုင္ေသာ ျမန္မာရဟန္းေတာ္က “အရွင္ဘုရားလက္ခံလိုက္ပါ၊ အခုလာထည့္တဲ့ ဟင္းက ျမန္မာပါးစပ္နဲ႔ ဘုန္းေပး လို႔ျဖစ္ပါတယ္”ဟု တိုးတိုးေလးအသိေပးသည္။ “တပည့္ေတာ္ အဲဒီဟင္းေတြကိုလက္ခံလိုက္ရင္ စားလို႔ကုန္မွာမဟုတ္ဘူး၊ စားလို႔မ ကုန္ရင္ အလဟႆျဖစ္တယ္၊ အပိုေတြကုန္တယ္ အဲဒါေၾကာင့္ လက္မခံတာ”ဟု သူက ေျပာလိုက္သည္။ ဘုန္းေတာ္ႀကီးမ်ားဆြမ္း စားၿပီးသည့္အခါ ထံုးစံအတိုင္းပင္။ သူ႔ ကို ဆြမ္း ဆြမ္းဟင္းမ်ားလက္ခံရန္ တိုက္တြန္းသည့္ ျမန္မာ ရဟန္းေတာ္၏ ပန္းကန္ႏွင့္ ဆင္ဟာလဘုန္းေတာ္ႀကီးမ်ား၏ ပန္းကန္မ်ားထဲတြင္ စားၾကြင္းစားက်န္မ်ား ျမင္မေကာင္းေအာင္ က်န္ေနသည္။ 

သူ႔အနီးတြင္ထိုင္ေနသည့္ ျမန္မာရဟန္းေတာ္အား သူတို႔ပန္းကန္ထဲမွာ က်န္ေနသည့္ ဆြမ္းမ်ားကို ညႊန္ျပလိုက္ၿပီး စာေရးသူက “ဒကာ ဒကာမမ်ားကပ္သည့္ ဆြမ္း ဆြမ္းဟင္းမ်ားသည္ ႏုိင္ငံ ဘ႑ာမ်ားျဖစ္ေၾကာင္း၊  ဆြမ္း ဆြမ္းဟင္းမ်ားကို မိမိကုန္ႏိုင္ရံုသာ လက္ခံၿပီးမစားဘဲအတိုင္းအရွည္မသိလက္ခံကာ ကုန္ေအာင္မစားျခင္းသည္  ႏိုင္ငံဘ႑ာ ကို ျဖဳန္းတီးျခင္းတစ္မ်ိဳး ပင္ျဖစ္ေၾကာင္း၊  ဘာသာေရးေခါင္းေဆာင္မ်ားျဖစ္သည့္ မိမိတို႔ဘုန္းႀကီးမ်ား ကိုယ္တိုင္ စားၾကြင္းစားက်န္ကဲ့သို႔ အေသးအဖဲြကိစၥ မ်ားကို သတိထားသင့္ေၾကာင္း၊ ကုလသမဂၢစားနပ္ရိကၡာႏွင့္စိုက္ပ်ိဳးေရးအဖဲြ႔ (FAO) ထုတ္ျပန္သည့္စာရင္းအရ အာရွႏိုင္ငံမ်ားမွာ စပါးအတင္း (၁၀၀) ထြက္ရင္ (၃၆) တင္းက အလဟႆျဖစ္သည္ဆိုသည့္အေၾကာင္းႏွင့္ လူေတြက စားၾကြင္းစာက်န္လို အေသး အဖဲြ႔ကိစၥေလးေတြကို သတိမထားလို႔ (၃၆) တင္းမကလို႔ အတင္း (၁၀၀) လံုးအလဟႆျဖစ္ျဖစ္ အေရးမႀကီး၊ အေရးႀကီးသည္မွာ တပည့္ေတာ္တို႔လိုဘုန္းႀကီးေတြေၾကာင့္ စားၾကြင္းစားက်န္ကအစ အလဟႆျဖစ္မသြားေစရန္ပင္ျဖစ္ေၾကာင္း”  ေျပာျပရင္း ဆြမ္း ဟင္းမ်ား မက်န္ေအာင္ဂရုစိုက္ဖို႔ စည္းရံုးၾကည့္သည္။  

ထိုအရွင္ကလည္း သူ ေျပာတာကို လက္ခံသည္ဟု ဆိုကာ သူ႔ပန္းကန္ထဲမွ စားၾကြင္းစားက်န္မ်ား ကို ေတြေတြႀကီး စိုက္ၾကည့္ေနပါသည္။  သို႔ေသာ္ သူ၏ စည္းရံုးေရးစကားမ်ား မေအာင္ျမင္ပါ။ အဘယ္ေၾကာင့္ဆိုေသာ္ ေနာက္တစ္ေန႔တြင္ လည္း သူ တိုက္တြန္းသည့္ျမန္မာရဟန္းေတာ္၏ ပန္းကန္ထဲတြင္ စားၾကြင္းစားက်န္မ်ား ထပ္ၿပီးေတြ႔လိုက္ရေသာေၾကာင့္ပင္ျဖစ္သည္။ 

၇။ 

ဆြမ္းစားၿပီး Galle Face Hotel ဟိုတယ္က ျပန္လာခဲ့ၾကသည္။ စေနေန႔မို႔ထင္သည္။ လမ္းေပၚတြင္ ကားမ်ားရွင္းေနသည္။ စကၤာပူ ကို အမီလိုက္ဖို႔ ေၾကြးေၾကာ္ကာ လမ္းမ်ားကို ဦးစားေပးၿပီး ျပင္ေနသည့္ သီရိလကၤာႏိုင္ငံဟာ သူ႔ေရွ႕မွာပဲ တရိပ္ရိပ္ တိုးတက္လာ သည့္အေၾကာင္း ႏုိင္ငံတကာအဆင့္မီလွသည့္ အေ၀းေျပးကားလမ္းမႀကီးကိုၾကည့္ကာ သူငယ္ခ်င္းက ေျပာသည္။  “က်န္ေနခဲ့တာ က ငါတို႔ျမန္မာႏုိင္ငံပဲကြ” ဟု ေျပာရင္း သံုးဘီးကားေပၚကေန အေ၀းေျပးလမ္းမႀကီးေပၚ ကြမ္းတံေတြး မ်ား ေထြးခ်လိုက္သည့္ သူငယ္ခ်င္းကိုေတာ့ သူက ေငးၾကည့္ေနမိသည္။…..

Read More...